Wat is Arduino en wat is het Arduino platform…..?
Arduino (de uitspraak is voor eigen rekening) is een microcontroller platform en dat platform heeft de harten gestolen van duizenden elektronica enthousiastelingen.
Het gemak waarmee je het ding kunt benaderen en de open source omgeving en het feit dat het goedkoop is maakt het dus voor iedereen een toegankelijk stukje elektronica.
De doelstelling van het Arduino platform is zoals het bovenstaande beschrijft een elektronica platform voor iedereen die en de elektronica wil begrijpen maar ook de programmeer mogelijkheden van de Arduino microprocessor boards wil leren doorgronden.
De Arduino is een microcontroller en is eigenlijk een kleine computer in een chip, het heeft alles en misschien nog wel meer dan bijvoorbeeld de eerste homecomputer in zich had.
Het heeft een processor, 2 kB aan Random Acces Memory (RAM) om data op te slaan.
En 32 kilobytes aan Erasable Programmable Read Only Memory (EPROM) of
ook wel Flash memory genoemd om het programma ,(programma’s in Arduino noemen we sketch) die je gaat maken in op te slaan.
Het heeft 1 kilobytes aan Electrical Erasable Programmable Read Only Memory (EEPROM) dit geheugen is non-volatile dat wil zeggen nadat de voeding van het board is wegenomen dit geheugen niets vergeet maar alles onthoud van wat wij er in stoppen.
Het brein van het geheel is de Centrale Processor Unit (CPU) die de uitvoering van dat gene dat wij programmeren te besturen en controleren gaat beheersen.
En het heeft INPUT en OUTPUT Pinnen om de microcontroller te verbinden met de elektronica die jij gaat maken zodat de door jouw gemaakte elektronica en het door jouw gemaakte programma gaan samenwerken.
De INPUT Pinnen kunnen zowel digitaal, is de schakelaar open of dicht als wel analoog, wat is de voltage op de Pin lezen wat de mogelijkheid biedt om een scala van sensoren en gevers op deze pinnen aan te sluiten.
De OUTPUT Pinnen kunnen zowel digitaal als analoog zijn maar net hoe jij ze configureert.
NOOT: Per pin kan het board maximaal 40 mA leveren.
DE microcontroller van de Arduino is een 28 pinnen ATmel Chip die zich in een voet bevindt in het midden van het Arduino board (kan dus bij schade makkelijk vervangen worden en dat is geen onbelangrijk gegeven).
ATmel is een van de grootste microchip fabrikanten van de wereld dus deze ATmega328P microcontroller is een van de vele in een grote familie.
Het ding spreekt in de programmeertaal C met ons en via een omzetting (compileren) in Assembler met de ATmel chip.
Het Arduino platform voorziet ook in een programmeer omgeving de IDE (Integrated Development Environment) dat het omzetten van C naar Assembler voor ons doet.
De ATmega328P processor wordt normaal gesproken via de 6 ICSP (In Circuit Serial Programming) pinnen en een decoder geprogrammeerd maar door de toevoeging van de USART (Universal Synchronous/Asynchronous Receiver/Transmitter) kunnen wij via een USB A kabel met onze computer via een USB-poort communiceren.
In de ATmel chip is door de makers van de chip een Bootloader geladen zodat het communiceren (laden en compileren) via de USB gemakkelijk gaat (kost wel geheugen.
De feiten zijn verzameld vanuit boeken, gerelateerde artikelen en het internet.
AcvelDis 2018